Οφθαλμολογικά άρθρα και νέα

25 glaucoma congress 2019

Η ελληνικη εταιρεία γλαυκωματος διοργανώνει το 25 glaucoma congress στις 11-13 Απριλίου 2019 στο ξενοδοχείο “Grande Bretagne” στην Αθήνα

52 Πανελληνιο οφθαλμολογικό συνεδριο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας έχει τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσει στο 52ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα, από 6 έως 9 Ιουνίου 2019 στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

33ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΕΕΦΔΧ

Tο 23 Χειμερινό Συνέδριο της ESCRS θα πραγματοποιηθεί μαζί με το 33 Διεθνές Συνέδριο της Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής  στις 15-17 Φεβρουαρίου 2019 στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα.

14 Πανελληνιο Συνεδριο Υαλοειδους – Αμφιβληστροειδους

Το 14 Πανελλήνιο Συνέδριό της εταιρείας θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 24-26 Ιανουαρίου 2019, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

10 Συνεδριο Οφθαλμικών Φλεγμονων και Λοιμώξεων

Το 10 συνέδριο της εταιρείας θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace στην Θεσσαλονίκη

6η ΗΜΕΡΙΔΑ GVRS

6 Ημερίδα της Εταιρείας GVRS  στις 24 Νοεμβρίου 2018 στην Αράχοβα στο ξενοδοχείο Domotel Anemolia

vitamins-300x196

Διατροφή και Οφθαλμός

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη διεθνή βιβλιογραφία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σημασία της διατροφής στις οφθαλμολογικές παθήσεις. Η λίστα των οφθαλμολογικών καταστάσεων στις οποίες ο διατροφικός παράγοντας, φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση, την εξέλιξη και τη βαρύτητα της νόσου αυξάνει συνεχώς.

Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, η Υπερτασική Αμφιβληστροειδοπάθεια και η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρόκειται για συστηματικές, πολλές φορές πολυπαραγωντικές, παθήσεις στις οποίες  οι βλάβες που καταγράφονται κλινικά και απεικονιστικά οφείλονται, εκτός των άλλων, σε διατροφικές συνήθειες καθώς και σε συστηματικές παθήσεις και καταστάσεις που προσβάλλουν τελικώς όλες τα τοιχώματα των αγγείων. Η ανεύρεση περισσότερων παραγόντων κινδύνου δρα προσθετικά στο σχετικό κίνδυνο των παθήσεων αυτών. 

Στην Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, από ειδικευμένο ιατρό, και ο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ελαττώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της σε πιο προχωρημένα στάδια και βελτιώνει την πρόγνωση για την διατήρηση της οπτικής οξύτητας.

Στην Υπερτασική Αμφιβληστροειδοπάθεια η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει την κλινική εικόνα και την οπτική οξύτητα του ασθενή.

Στην Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας τα συμπληρώματα διατροφής, με ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω-3 λιπαρά), χρωστικές (λουτείνη και ζεαξανθίνη) και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και B) που δίνονται κατόπιν έγκρισης του οφθαλμιάτρου φαίνεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της.

Τελευταία στη διεθνή βιβλιογραφία δημοσιεύονται άρθρα που διαπραγματεύονται την σχέση του γλαυκώματος και της διατροφής. Φαίνεται πως η κατανάλωση λαχανικών (σπανάκι, λάχανο), οι χυμοί φρούτων (πορτοκάλι και ροδάκινο) και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (καρότα),  βιταμίνη C  και α-καροτινοειδή ελαττώνουν τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος

Οι γενικές οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν οι ασθενείς περιλαμβάνουν:

  • Την ρύθμιση του σακχάρου
  • Την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Την ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
  • Τον έλεγχο του ουρικού οξέως
  • Τον έλεγχο του σωματικού βάρους (IBM =Index Body Mass)
  • Την αντιμετώπιση του άγχους
  • Την ημερήσια σωματική άσκηση, ανάλογα με την ηλικία
  • Την ΔΙΑΚΟΠΗ του ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 

 Στις γενικές διατροφικές οδηγίες περιλαμβάνεται η κατανάλωση:

  • Φρούτων και Λαχανικών (καθημερινά) 
  • Νερό (5 με 6 ποτήρια ημερησίως)            
  • Ξηρών Καρπών (λ.χ. καρύδια)               
  • Παχύ φρέσκο ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (όπως ρέγγα, σκουμπρί, τόνος, σολομός, σαρδέλα)
  • Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό προφίλ (δηλαδή που δεν ανεβάζουν πολύ το μεταγευματικό σάκχαρο)
  • Τη ΔΙΑΚΟΠΗ του ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ (περισσοτερες από 7000 τοξικές ουσίες)

Οι γενικές οδηγίες και οι διατροφικές συμβουλές φαίνεται να επιβραδύνουν την εμφάνιση, τον ρυθμό εξέλιξης καθώς και τη βαρύτητα των οφθαλμικών παθήσεων που προαναφέρθηκαν.

Ο οφθαλμίατρος σε συνεργασία με τους αρμόδιους εξειδικευμένους ιατρούς (παθολόγο, καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο, διαβητολόγο)  οφείλουν να συμβουλεύουν και να κατευθύνουν  τους ασθενείς.

Χρήσιμα link :
1. Ocular Nutrition Society
2. American Optometric Association

 

Textbooks:
1. Ocular Nutrition Handbook
2. Ocular Drug Delivery Systems
3. Omega-6/3 Fatty Acids
4.Advanced Nutrition and Human Metabolism
5. Nutrition for the Eye
6. Nutrition and the Eye

pateras_paidi_pc1

Οθόνες και παιδιά

Παιδιά και οθόνη: Νέες συστάσεις από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Τα παιδιά και οι νέοι της σημερινής εποχής περιβάλλονται από παραδοσιακές (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά κα) και νέες μορφές (smartphones, videogames, blogs, YouTube  και άλλες εφαρμογές) ηλεκτρονικών μέσων. Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών παρουσιάζει οφέλη αλλά και κινδύνους. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την πρόωρη έναρξη εκμάθησης, την έκθεση σε νέες ιδέες και γνώσεις, την ανάπτυξη κοινωνικών επιδεξιοτήτων και την επαφή με νέα υγιή μηνύματα και πληροφορίες. Οι κίνδυνοι εστιάζονται στη αρνητική επίδραση πάνω στον ύπνο, τη προσοχή, τη μαθησιακή διαδικασία, στην αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας και κατάθλιψης, στην έκθεση σε μη ασφαλή και ακατάλληλα μηνύματα και επαφές καθώς και την διακύβευση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου. Οι λόγοι αυτοί επιβάλλουν μια ορθολογική προσέγγιση από τα παιδία που βρίσκονται κυρίως στις ενεργείς μαθησιακές ηλικίες.

Τα παιδιά μέχρι 2 ετών έχουν περιορισμένο μαθησιακό όφελος από τα ηλεκτρονικά μέσα σε σχέση με την εκπαίδευση που προάγεται από την διαπροσωπική επικοινωνία με τους γονείς τους.

Τα παιδιά από 2 ετών και πάνω μπορούν να επωφεληθούν μαθησιακά, ιδίως όσον αφορά τη λεκτική εκμάθηση με την προϋπόθεση ότι  βρίσκονται υπό την εκπαιδευτική επίβλεψη των γονιών τους. Παρόλα αυτά η χρήση βιβλίων αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική μέθοδος.

Τα παιδιά των ηλικιών 3 έως 5 φαίνεται ότι βελτιώνουν τις γνωστικές, λεκτικές και κοινωνικές τους επιδεξιότητες από υψηλής ποιότητας προγραμμάτων που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα.

Αντίστοιχη λοιπόν πρέπει να είναι και η προσέγγιση στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στις διάφορες ηλικίες καθώς και η εκπαιδευτική συμπεριφορά από μέρους των γονιών.

Περισσότερες πληροφορίες :

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2016/10/19/peds.2016-2593